Ez a sokoldalúan felhasználható terápiás metódus a 80’-as évek közepétől jelent meg Magyarországon. Közel 30 év alatt hazai népszerűsége nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő. Ez a sajátos terápiás megközelítési forma ma már minden nagyobb városban elérhető, használják gyermekpszichiátriai ellátásban, nevelési tanácsadókban, korai fejlesztő központokban, rehabilitációs intézetekben. Sikerének titka holisztikus szemléletmódjában keresendő, ugyanis az egész személyiség támogatását célozza meg. Aktív játék és mozgásos tevékenységeken keresztül érleli azokat a neurofiziológiai, pszichoszociális funkciókat, amelyek a pszichés és organikus sérülések miatt nem működnek megfelelően.

SZIT Csehországban

2013-ban Prágában meghívtak a Csehországi Magyar Orvosok Társulatának éves konferenciájára, ahol prezentációmban bemutattam a szenzoros integrációs terápia elméletét és hazai gyakorlati alkalmazását. Itt szembesültem azzal a ténnyel először, hogy ezt a világszerte és európaszerte több éve hatékonyan működő metódust nem ismerik, vagy ha hallottak is róla a szakemberek nem alkalmazzák és nem terjedt el a gyermekterápiás ellátásban.

A „Miért-re” és okokra nem találtam választ, de a hangsúly a „Hogyan” tovább kérdésre tevődött. Keresni kezdtem a lehetőségeket ahhoz, hogyan indíthatnám el itt Prágában ezt a terápiás eljárást.

Orvosok, terapeuták, ergoterapeuták, fizioterapeuták, pedagógusok támogattak abban, hogy igenis szükség van erre a lehetőségre, a szakemberek megerősítették azt az elgondolásomat, hogy helye van a SZIT a gyermekterápiás ellátás területén.

Neurorehabilitációs klinika AXON

A sors úgy hozta, hogy találkoztam a NEUROREHABILITÁCIÓS KLINIKA AXON alapítóival, akik szintén egy teljesen új terápiás eljárást vezettek be itt Csehországban. Erről a terápiáról bővebb információk www.neuroaxon.cz oldalon találhatóak. Sikeres egyeztetések után 2014 októberében megnyitott a klinika, ahol elkészült az első SZIT terem.

Felszerelésünk egyre bővül, sok eszközt így a magzathálót /csehül „embrionalny-sít’” nevet kapta/ Magyarországról kell beszereznünk.

Nehezíti a munkámat, hogy cseh nyelven semmi információ, vagy internetes oldal nincs, minden anyagot nekem kellett lefordíttatni.

Workshopokon, előadásokon, kurzusokon terjesszük a terápia hatékonyságát a szakembereknek. Fórumokon, és a média által igyekszem a szülőkhöz is eljuttatni ezt a lehetőséget. A visszajelzések és érdeklődések azt mutatják van igény erre a terápiára, a cseh szakemberek keresik a lehetőségeket megismerkedni a terápia alapjaival. A teremben lehetőség van sajátélmény megszerzésére is.

Célom az, hogy egyre több terapeuta, pedagógus, orvos ismerje meg és ajánlja ezt a hatékony módszert a szülőknek. Távolabbi cél a képzés megindítása és a SZIT helyiségek bővitése. Ebben segít MUDr.Peter Pöthe Prágában praktizáló pszichiáter, pszichoanalítikus, akinek szívügye a gyermekpszichoterápiás ellátás fejlesztése és összefogása Csehországban. Létrehozott egy gyermekpszichoterápiás képző központot, ahol az új eljárásokat, módszereket továbbképzéseken át igyekszik eljuttatni a szakemberekhez és szülőkhöz, itt helyet kapott a SZIT bemutatása is.

Tóth Beáta pszichopedagógus és szenzoros-integrációs terapeuta Magyarországon. A szenzoros- integrációs terápiás módszer, melyet Csehországban is alkalmaz és tanít, nagy jelentőségu a hiperaktivitás és viselkedészavarokat mutató gyermekek gyógyításában. Ezért, ezen módszer terjesztését és alkalmazását támogatom és ajánlom Csehországban.

MUDr.Peter Pöthe pszichiáter, pszichoanalítikus

Bővebben a SZIT-ről

Bővebben a SZIT-ről itt írok. Többek közt taglalom az elméleti hátteret, diagnosztikai lehetőségeket és a hatékonysági mutatókat.